Η γυμναστική μπορεί να αποτρέψει την άνοια για τις γυναίκες

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Για τις γυναίκες, η φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία μπορεί να έχει συντριπτικά οφέλη. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη που έρχεται από τη Σουηδία.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας στη Σουηδία με υψηλό βαθμό καρδιαγγειακής κατάστασης ήταν σχεδόν 90% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους σε σχέση με αυτές που είχαν μέτρια επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Επιπλέον, εάν οι γυναίκες στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία ανέπτυξαν άνοια, τα προβλήματα αυτά εμφανίστηκαν κατά μέσο όρο, 11 χρόνια αργότερα από ό, τι μεταξύ των γυναικών που δε γυμνάζονταν τακτικά. Έτσι, η εμφάνιση της άνοιας μπορεί να εμφανιστεί στην ηλικία των 90 ετών σε μια γυναίκα που συνέχισε να γυμνάζεται κατάλληλα στην μέση ηλικία, σε σύγκριση με την ηλικία των 79 ετών σε μια γυναίκα που δε γυμναζόταν τόσο πολύ.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η καλή καρδιαγγειακή ικανότητα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Helena Horder, ερευνήτρια στο Κέντρο Γήρανσης και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Με άλλα λόγια, η καλή υγεία της καρδιάς συνδέεται με την καλή υγεία του εγκεφάλου.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία από 191 γυναίκες στη Σουηδία ηλικίας 38 έως 60 ετών. Στην αρχή της μελέτης, το 1968, όλες οι γυναίκες μέσης ηλικίας έλαβαν μια δοκιμασία άσκησης σε σταθερό ποδήλατο, στο οποίο κυκλοφόρησαν μέχρις ότου αισθάνθηκε εξάντληση.

Μετά την παρακολούθηση των γυναικών για 44 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι δοκιμασίες γυμναστικής βοήθησαν να προβλεφθεί εάν οι γυναίκες θα διαγνωσθούν με άνοια αργότερα στη ζωή. Η ανάλυση έδειξε ότι το 32 τοις εκατό των γυναικών με χαμηλό βαθμό φυσικής κατάστασης ανέπτυξε άνοια κατά την περίοδο της μελέτης, σε σύγκριση με το 25 τοις εκατό των γυναικών με μέτρια βαθμολογία γυμναστικής και το 5 τοις εκατό των γυναικών που συνέχισαν να βρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση.

Τα υψηλότερα ποσοστά άνοιας παρατηρήθηκαν σε γυναίκες που ξεκίνησαν τη δοκιμασία αλλά την παράτησαν σύντομα: το 45% αυτών των γυναικών συνέχισε να αναπτύσσει άνοια. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ορισμένες υποκείμενες καρδιαγγειακές διεργασίες – όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση – στη μέση ηλικία θα μπορούσαν να έχουν κάνει αυτές τις γυναίκες πιο ευάλωτες στην άνοια δεκαετίες αργότερα.

Καθώς δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για άνοια, οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στους τρόπους αλλαγής των συμπεριφορών των ανθρώπων ώστε να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την έναρξη της κατάστασης. Με βάση αυτά και άλλα ευρήματα, η βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας μέσω της γυμναστικής μπορεί να είναι μία από αυτές τις πιθανές προσεγγίσεις.

Σίγουρα απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να καθοριστεί εάν η σχέση μεταξύ φυσικής κατάστασης και άνοιας οφείλεται αποκλειστικά στην επίδραση της υγείας της καρδιάς στην υγεία του εγκεφάλου ή αν η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τον εγκέφαλο ανεξάρτητα από τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα της δραστηριότητας. Ωστόσο, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι αυτό που είναι καλό για την καρδιά φαίνεται να είναι καλό και για τον εγκέφαλο. Εσείς ακόμη να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε;

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
2018-06-14T18:03:34+00:00